goof salimans

Het oeuvre van Goof Salimans is volstrekt authentiek en eigenzinnig. Sinds 1992 vervaardigt hij zogenaamde scraperboards, letterlijk vertaald krasplaten. Scraperboard is een tekentechniek waarbij een aangebrachte zwarte bovenlaag wordt weggekrast waardoor de witte onderlaag zichtbaar wordt.
Op een harde, witte ondergrond van formica of hard-polystereen wordt een laag zwarte inkt aangebracht. Hierin wordt getekend en gekrast met een naald. Dit levert een tekening op in zwart en wit, met een keur aan grijsnuances.
Uitgangspunt voor de scraperboards van Salimans zijn alledaagse mijmeringen, waarbij droomflarden, filmbeelden, ontmoetingen en liedjes via een schets samensmelten tot een voorstelling. Dergelijke beelden dwingen hem tot een confrontatie met zichzelf, waarbij de diepere gronden van het bewustzijn en het onbewuste, herinneringen, dromen en een direct waargenomen realiteit de revue passeren.

Voor Salimans is zijn kunst ‘een zoektocht naar het hoe en waarom van het tekenen, een belijdenis of levenstaak, een noodzaak of een combinatie hiervan.’ De kunstenaar licht een tipje van zijn sluier op en geeft met een min of meer exhibitionistisch genot zichzelf bloot. Daarna wacht hij op antwoord.

Van 1987 tot 1992 studeerde Goof Salimans op de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Daarna heeft hij diverse exposities verzorgd in o.a. Argument, de Schouwburg, De Verschijning, Tiwos, Zwembad Ringbaan-Oost, Teken-Keten en RUIMTE-X te Tilburg, de Technische Universiteit en de Witte Dame te Eindhoven, NBKS te Breda, Poffert de Nu  te Antwerpen en de Oude Calixtuskerk te Groenlo. Zijn werk is in bezit van particulieren en de Kunstuitleen Breda.

 

de lift I scraperboard, inkt op formica I 30 x 35
janus dropt drieling I scraperboard I inkt op hard polystyreen I 28 x 20
mijn vriend de neger I scraperboard I inkt op formica I 30 x 36
de pinktruc I scraperboard I inkt op formica I 30 x 40
dog day afternoon I scraperboard I inkt op formica I 30 x 40
hij trok een spoor van rokende vrouwen I scraperboard I inkt op hard polystyreen I 30 x 40
9/11 cities I scraperboard I inkt op hard polystyreen I 21,5 x 22,5
de woel I inkt op hard polystyreen I 31,5 x 22,5
Mackie Messer I scraperboard I inkt op hard polystyreen I 18 x 24
NSU I scraperboard I inkt op hard polystyreen I 31 x 21