roos holleman

<< verberg

roos holleman

Al direct na haar afstuderen aan de kunstacademie St. Joost in Breda werd het bijzondere talent van Roos Holleman (Tilburg 1989) ontdekt. Zij werd door NRC Handelsblad als een van de tien getalenteerde afstudeerders van Nederland gespot. Nadien nam zij deel aan een groepsexpositie over neorealisme in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. Tegenwoordig woont en werkt Roos Holleman in Aarhus, Denemarken en bevindt haar werk zich reeds in diverse museale en particuliere collecties.

Met haar tekeningen in pastelkrijt of grafiet bezweert werd Holleman tijd en vergankelijkheid. Op meestal grote formaten papier legt ze, uiterst minutieus, de schoonheid vast van gestorven dieren, veelal vogels,  voordat deze aan ontbinding ten prooi vallen. De trage, haast wetenschappelijke  werkwijze van nauwkeurige observatie en vastleggen, van ‘optische autopsie’, staat haaks op de snelheid waarmee het verval intreedt. Behalve de schoonheid tracht ze ook de ziel van het dode dier vast te houden.
Zelf zegt Holleman over haar werk:

Ik maak tekeningen van verstilde, en voornamelijk gestorven dieren. Met pastelkrijt, grafiet en ander tekengerei op meestal grote formaten papier. Het meest geïnteresseerd ben ik in de natuurhistorische tekentraditie. De manier waarop zij de levende natuur weergeeft, hoe ze ons die laat bestuderen en ons doet verwonderen. Het dode dier is voor mij studieobject, specimen en icoon. Om de levende natuur te tekenen moet zij aanvankelijk dood worden geobserveerd, hoewel het er soms haast niet aan te zien is. Met tekenen streef ik naar een heldere, zoveel mogelijk omvattende weergave. Ik probeer stillevens zonder branie te tekenen, biologieplaten zonder informatie, iconen zonder geschiedenis.
 


NRC Cultureel Supplement 28/29 maart 2013

NRC Cultureel Supplement 28/29 maart 2013Recensie Dirk van Limburg / examenexpositie

Recensie Dirk van Limburg / examenexpositie