rené korten

2 05 2014 tm 8 06 2014

ocean of chance


In het werk van René Korten spelen tegenpolen als cultuur en natuur, organisch en geometrisch, licht en donker een cruciale rol. Voortdurend balanceert de schilder op de grens van abstractie en figuratie, van de materie van verf op paneel en de suggestie van een landschap of organisme. Ook in zijn nieuwste expositie, Ocean of Chance, vinden we dergelijke contrasten terug. De titel verwijst naar het sublieme dat de oceaan in zich draagt, met haar onpeilbare diepten vol schoonheid en gevaar, fascinerend en huiveringwekkend tegelijk, metafoor voor leven en dood. Voor de schilder betekent de oceaan echter ook dat wat voortdurend vloeit, stroomt, vervormt en verandert, datgene dus wat zich tijdens het schilderen voltrekt met verf op het paneel. En zoals zonlicht en wind het water in een voortdurend bewegingsspel laten fonkelen en flonkeren, roept Korten met zijn penselen en pigmenten licht op door de verflagen heen schimmert en schittert. En net als golven vloeien de kleurlagen ineen, soms harmonieus, dan weer dissonant. Tegelijkertijd staat de titel voor een zee aan mogelijkheden, onuitputtelijk, waarbij de schilder zich door het toeval laat verrassen binnen de door hem gestelde kaders .
Dit alles resulteert in schilderijen  waarin verf en vorm de toeschouwer meeslepen in de even onpeilbare als magische wereld van de kunstenaar.

Het werk van René Korten bevindt zich in collecties van particulieren, bedrijven en musea. In 2011 exposeerde hij in museum De Pont in Tilburg en verscheen de publicatie Diver's Eye.

 
<< terug