jeroen de leijer

<< verberg

Jeroen de Leijer (Hilvarenbeek 1969) studeerde cum laude af in de richting vrije grafiek aan Academie voor Beeldende Kunst St. Joost in Breda. De Leijer publiceert strips en cartoons en maakt illustraties (o.a. NRC Handelsblad).

Zijn strip ‘Eefje Wentelteefje’ verscheen dagelijks in het AD, op televisie had Eefje een eigen 17-delige serie bij VPRO's Villa Achterwerk: ‘De Eefje Wentelteefje TV Show’.

Voor het VPRO radioprogramma ‘Radio Bergeijk’, maakte De Leijer een wekelijkse strip. Elke week verscheen een nieuwe Bergeijk-strip in de VPRO-gids en online.
Samen met onder meer Gummbah richtte hij de ‘Bond Tegen Humor’ op, en het tijdschrift ‘De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn’. Naast strips en illustraties maakt De Leijer ook vrij werk.

Direct na zijn afstuderen in 1993 trok hij rond met ‘The Presley Paranoia Freak Show’, een reizend prentenkabinet over het tragische leven van de koning van de rock & roll. Het project is te zien geweest op diverse festivals o.a. Theaterfestival ‘De Boulevard’, ‘De Noorderzon’, ‘De Parade’, ‘Lowlands’.

In 1995 richtte De Leijer samen met Constant van der Heijden ‘Pictorex betaalbare kunst’ op. In oplage vervaardigde multipels konden uit Pictorex-sigarettenautomaten of kunstautomatiek getrokken worden. De Pictorex-automatiek heeft gestaan op theaterfestival ‘De Boulevard’.

Het laatste kunstproject van De Leijer was ‘Horror Vacui - een docudrama in 14 staties - i.s.m. de voormalig stadsdichter van Tilburg Nick J. Swarth. Het betrof kunstwerken in diverse media, o.a. brons, neon, textiel, houtsnede en animatie in Theater De NWE Vorst, Tilburg in opdracht van Kunst in de Openbare Ruimte Tilburg (KORT).
Ook treedt De Leijer regelmatig op als poppenspeler op diverse festivals en jaarmarkten.


curriculum vitae.docbibliografie.doc