Luycks Gallery

fred van eldijk

tischbeintango
29 02 – 31 05

Tischbeintango is de titel van de eerste solo-expositie van Fred van Eldijk (1959) in Luycks Gallery die – anders dan gebruikelijk – op zaterdag 29 februari tussen 16:00-18:00 geopend wordt door vriend en collega-kunstenaar Frans Franssen. Het titelschilderij, waarvan de kaart een detail toont, maakt deel uit van een serie ‘landschaften’, een breed opgevatte verzamelnaam die vooral verlaten stadsgezichten omvat met kleurrijke huizen, een besneeuwd bushokje, een schuurtje in een winterse tuin, een spoorwegemplacement, een picknicktafel of een achtergelaten driewieler. Hoewel alles duidt op menselijk ingrijpen, is er geen sterveling te zien. Dat geeft aan deze schilderijen een beklemmende spanning tussen aan- en afwezigheid. De magisch-realistische, soms verontrustende sfeer wordt versterkt door de gekozen standpunten en de opvallende kleurencombinaties. Dat de schilder wel degelijk door mensen gefascineerd wordt, blijkt uit een reeks portretten van vrienden en bekenden uit zijn directe omgeving. Ook hier roept hij, met name door het eigenzinnige kleurgebruik, een zekere vervreemding op die de schilderijen des te intrigerender maakt.
Fred van Eldijk volgde zijn opleiding van 1978 tot 1983 aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, is sindsdien als beeldend kunstenaar actief, tegenwoordig pendelend tussen Maastricht en Dresden. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie.
Uw aanwezigheid op de opening wordt bijzonder op prijs gesteld. De tentoonstelling is daarna nog te zien t/m 5 april 2020