Luycks Gallery

henk duijn & hans de wit

hommages
27 maart tm 8 mei 2022

Voor het eerst tonen de vrienden Henk Duijn en Hans de Wit op verzoek van de eerstgenoemde gezamenlijk hun werk, onder de noemer ‘hommages’. Het werk van Duijn is intiem en ingetogen, hij aquarelleert haast met acrylverf. Met zijn intrigerende voorstellingen suggereert en evoceert hij eerder dan hij vertelt waardoor de kijker vrij kan associëren. Zijn eerbetoon betreft de 19e-eeuwse schilder Théodore Géricault, vooral bekend van zijn meesterwerk Het vlot van de Medusa, maar ook degene die psychiatrische patiënten vastlegde. Het is met name het mededogen, de verstilling en introversie die Duijn in de ander herkent.
De hommage van De Wit betreft de excentrieke 18e-eeuwse schilder Johann Heinrich Füssli, die pas na Freuds ontdekking van het onbewuste de erkenning zou vinden waar hij in zijn leven zo naar hunkerde. De referentie aan de maker van L’Incubo (de nachtmerrie) is losser, ofschoon ook De Wit uitblinkt in het creëren van bizarre, dystopische werelden. Het universum van de laatste wordt bevolkt door hybride dieren en figuren, zich verpoppende cicaden en ander metamorfoserend leven te midden van woekerende plantachtigen. Maar uiteindelijk gaat het De Wit altijd om de mens, diens gedragingen en ‘zendende’ zintuigen. Het sublieme materiaalgebruik, meest pastel, maakt het zien van De Wits werk tot een zinderende ervaring.
Kunstenaar Tom America opent op zondag 27 maart om 15:00 de tentoonstelling (t/m 8 mei).
We zien zeer uit naar uw komst die dag tussen 14:00-18:00 uur.

NB: Luycks  Gallery is gesloten met Pasen en van 28 april tot 1 mei i.v.m. deelname aan de Solo Project, een beurs in Brussel.