Luycks Gallery

jeroen blok en rik van iersel

13 03 2016 tm 17 04 2016
suburbian movements

Op zondag 13 maart gaat een duotentoonstelling van start met werk van twee nieuwe gezichten bij Luycks Gallery: Jeroen Blok (1976) en Rik van Iersel (Maastricht 1961). Het is de eerste keer dat deze kunstenaars, beiden met een indrukwekkende staat van dienst, samen exposeren.
Ofschoon de eigenheid van hun werk onmiskenbaar is, springt een zekere verwantschap in thematiek, handschrift, liefde voor het materiaal en gebruik van tekstfragmenten in het oog. Daarnaast is er een overeenkomst in mentaliteit, een mate van onaangepastheid, tegendraadsheid en speelsheid. Maar ook betrokkenheid op de rauwheid en rafelranden van de hen omringende wereld. 
Van Iersel toont onder meer een aantal monumentale, recente ‘indigotekeningen’, gedetailleerde composities waarin hij de kwaliteit van de blauwe kleurstof op fijnzinnige wijze aanwendt. Blok laat recent werk zien: collagetechniek wordt afgewisseld met een onderzoek naar de materialiteit van verf en textuur. Waar bij Van Iersel het begrip horror vacui zich opdringt, is in de composities van Blok, waarin figuratie en abstractie om de voorrang strijden, meer plaats ingeruimd voor leegte.  
Zowel Blok als Van Iersel  exposeren met regelmaat op gerenommeerde plekken in binnen- en buitenland. Hun werk bevindt zich in bedrijfs- en particuliere collecties. 
Rik van Iersel, die woont en werkt in Eindhoven, is voorts actief als musicus, grafisch ontwerper en kunstorganisator (o.a. Buro Beulorkest / Temporary Art Centre in Eindhoven); Jeroen Blok woont en werkt in Nieuwkoop.

Op zondag 17 maart (Pasen) is Luycks Gallery gesloten.