Luycks Gallery

maison d’artiste 100 jaar

zaterdag 28 oktober opening tentoonstelling
(t/m 19 november)
15 november debat

Maison d’Artiste 100 jaar

Op zaterdag 28 oktober opent emeritus hoogleraar Mick Eekhout om 15.00 uur de tentoonstelling Maison d’Artiste 100 jaar. Honderd jaar, van 15 oktober tot 15 november 1923, stelden Theo van Doesburg en Cor van Eesteren in galerie L’Effort Moderne in Parijs een maquette van hun gezamenlijk ontworpen ‘Maison d’Artiste’ tentoon, als onderdeel van een architectuurexpositie van leden van De Stijl. De maquette ging al snel door waterschade verloren, er resteert slechts een zestal zwart-wit foto’s. Desondanks is dit experimentele, dadaïstische model van Maison d’Artiste is tot op de dag van vandaag de architectonische gemoederen blijven beroeren. In 2002 reconstrueerden studenten van de TU Delft aan de hand van originele zwart-wit foto’s de geometrie en kleurencompositie van het Maison en bouwden een prototype. Twintig jaar later completeerde Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft, het werk van zijn voormalige studenten door de bouwbaarheid op hightech wijze aan te tonen. De uitkomsten van dat onderzoek zijn in de tentoonstelling aan de hand van maquettes en posters te zien. Ook kan men op virtuele wijze het ‘Maison d’Artiste’ betreden en beleven.

De tentoonstelling is t/m zondag 19 november te zien.
Op woensdagavond 15 november is er een debat over de mogelijke bouwbaarheid van het Maison d’Artiste: ‘Tussen droom en daad…’ in de LocHal Tilburg, aanvang 19.30.
Sprekers zijn Mick Eekhout, emeritus hoogleraar TU Delft, architect John Körmeling (Draaiend Huis, D’Ophef Tilburg, Happy Street Shanghai 2010), Thijs Asselbergs, emeritus hoogleraar TU Delft en stedenbouwkundige Ludo Hermans. Gesprekleider is oud-burgemeester Jan Boelhouwer.

Toegang
gratis. Zie www.destijltilburg.nl