Luycks Gallery

niko de wit

50 jaar beeldhouwer
28 augustus t/m 11 oktober 2020

Op vrijdag 28 augustus opent Marcelle Hendrickx, wethouder cultuur te Tilburg, om 16:00 uur in Luycks Gallery de jubileumtentoonstelling ‘Niko de Wit 50 jaar beeldhouwer’ (voorbezichtiging vanaf 14 u). Zowel in zijn atelier (Noordhoekring 61) als in de galerie wordt een overzicht getoond van werk uit die afgelopen halve eeuw: in totaal ca. 200 meest kleinere beelden en penningen.
Veel van De Wits sculpturen refereren aan geometrische vormen en architectonische structuren, andere zijn meer organisch en erotiserend. Een zoeken naar ritme, frictie en dynamiek en het tarten van de wetten der zwaartekracht vormen een constante in zijn oeuvre. De materialiteit en textuur dragen bij aan de betekenis en kwaliteit van het werk. De Wit paart inventiviteit en precisie aan groot vakmanschap hetgeen resulteert in beelden van een haast klassieke schoonheid.
De expositie gaat gepaard met diverse nevenactiviteiten waaronder optredens van cello-performer Jacqueline Hamelink, zangeres Anna Simone en een gesprek met de kunstenaar. Een fraaie handzame publicatie zal bij deze gelegenheid het licht zien.
De beelden van De Wit bevinden zich in tal van particuliere, bedrijfs- en overheidscollecties evenals in de openbare ruimte.
I.v.m. covid-19 is de opening verspreid over het hele weekend, 28-29-30 aug. van 14-17 uur. Aanmelden noodzakelijke via mail, app of telefonisch.
Voor de overige dagen gelden de reguliere openingstijden, aanmelden is wenselijk.