Luycks Gallery

paul nassenstein / gijs van noort / rudolf samohejl

29 10 2016 tm 4 12 2016 spacie-men. building narratives

Op zaterdag 29 oktober opent tussen 17:00 en 19:00 uur ‘SPACIE-MEN. Building Narratives’, van Paul Nassenstein (A’dam 1966) en Gijs van Noort (Den Haag 1958).

In zijn vervreemdende universum tart Nassenstein de wetten der zwaartekracht en de menselijke maat. Kolossale ruimtes, trefzeker neergezet door een geraffineerd gebruik van kleur, licht, schaduw en perspectivische vertekeningen, blijken bij nadere beschouwing bevolkt door even minuscule als raadselachtige menselijke en dierlijke gestaltes. In werken op papier als Devil’s Gallery neemt Nassenstein op sardonische wijze de handel en wandel van de kunstwereld zelf op de hak.

In de schilderijen van Gijs van Noort is elke vorm van leven afwezig, maar de sporen ervan zijn nog des te voelbaarder. Zijn architectonische constructies plaatst hij in gelaagde ruimtes, waarin elke vorm van mentale houvast ontbreekt en de leegte haast tastbaar wordt. Zware slagschaduwen verhogen het gevoel van verontrusting.
Nassenstein en Van Noort wonen en werken beiden in Amsterdam. Zij exposeren met regelmaat in binnen- en buitenland. Hun werk bevindt zich in tal van particuliere, bedrijfs- en museale collecties.

De jonge Tsjechische kunstenaar Rudolf Samohejl  won in 2015 in Kunstpodium T de Jan Naaijkensprijs. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst, Architectuur en Design in Praag. Momenteel woont en werkt hij in Brussel. Hij onderzoekt het collectieve en historische bewustzijn in relatie tot het publieke domein. In de ‘butcher’s house’ (patio), de ‘basement’ en de vitrine van Luycks Gallery toont hij video’s en installaties, onder meer uitgaande van Tilburgse standbeelden.

Tijdens de opening, de start van de Tilburgse Cultuurnacht, bevraagt de galeriste Nassenstein en Van Noort over hun werk. Nadien kunnen 15 personen  deelnemen aan een door Samohejl ontwikkeld spel op verschillende, spannende locaties in de stad (reserveren via info@luycksgallery.com)