Luycks Gallery

roel sloot en s. lloyd trumpstein

pitture estremamente utile
11 september t/m 16 oktober 2022

Op zondag 11 september opent Luycks Gallery het seizoen met de duotentoonstelling Pitture estremamente utile (uiterst nuttige schilderijen) van Roel Sloot (Wolvega 1976) en S. Lloyd Trumpstein (Antwerpen 1969).
De titel refereert aan het vertoog over het wezen en de aard van hedendaagse kunst en haar positionering in de samenleving. Doet het modernistisch concept nog opgeld van volledig autonome kunst, alleen naar zichzelf verwijzend? Of moet de kunstenaar zich juist engageren en ontwikkelingen in de samenleving becommentariëren? Bovenal verwijst de titel naar het alom heersende nuttigheidsprincipe: de tendens in onze door de homo economicus gedomineerde wereld dat alles, dus ook de kunsten, ‘nut’ moet hebben, een al dan niet maatschappelijk belang moet dienen.
Vanuit volstrekt verschillende invalshoeken raakt het werk van beide kunstenaars aan dit gegeven. De in series werkende Sloot signaleert ‘licht absurdistische’, dan wel ongemakkelijke of aandoenlijke taferelen in de samenleving zoals uitvaartzorg, ‘mannen met duiven’ of ‘first dates’. Door zijn geïsoleerde benadering voorziet hij ze op milde manier van commentaar.
In een rijk, tegelijkertijd ‘uitgebeend’ idioom toont Trumpstein hoe de kwetsbare mens zich tracht te handhaven in de huidige, ‘neoliberale gehaktmolen’. Soms situeert hij zijn menselijke gestaltes in fantasmagorische architectonische settingen die de vervreemding compleet maken.
Schrijver A.H.J. Dautzenberg opent om 15.00 de expositie.
De tentoonstelling (t/m 16 oktober) is al vanaf 14.00 te bezoeken (tot 17.00). We zien uit naar uw komst.

NB: wegens deelname aan Art The Hague (5 t/m 9 oktober) is de galerie in week 40 gesloten.