Luycks Gallery

royal drippings

27 okt tm 29 nov

Toon Berghahn, Aquil Copier, Alex Jacobs en Simon Schrikker werden, meer dan een decennium geleden, genomineerd voor dan wel bekroond met de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Luycks Gallery toont een proeve van hun schilderspraktijk anno 2020.
Het zijn vervreemdende, verontrustende maar ook troostrijke voorstellingen die Berghahn aan zijn panelen toevertrouwt. Door het inzetten van alle denkbare schilderkunstige middelen stelt hij de relatie tussen de afgebeelde en de ‘ware’ wereld ter discussie.

Copiers diepgravende fascinatie voor de fundamentele schilderkunst vertaalt zich o.m. in experimenten met olieverf die een ongekende baaierd aan mogelijkheden blootleggen. Zichtbaarheid, verschijnen en verdwijnen worden in zijn recentste werk een perspectivisch gegeven.

Alex Jacobs, die sinds 2007 als V&B een artistiek duo vormt met Ellemieke Schoenmaker, lijkt zich, met esthetische beelden in een etherisch kleurpalet nog het verst verwijderd te hebben van de schilderkunstige praktijk van destijds. Ruimtelijk en plat werk vloeien op virtuoze wijze in elkaar over.
In pasteuze wit-blauwe, dan weer felrode kleuren roept Simon Schrikker een desolate, vaak angstaanjagende wereld op bevolkt door honden, octopussen of haaien. Voorstelling en schilderkunstig onderzoek vallen samen en versterken elkaar in beelden die in het hoofd van de beschouwer blijven naijlen.
I.v.m. covid-19 is de opening verspreid over 3 dagen: 23-24-25 oktober van 14-17 uur. Aanmelden noodzakelijke via mail, app of telefonisch. De kunstenaars zijn op de volgende dagen aanwezig: 23 oktober Aquil Copier; zaterdag 24 oktober Toon Berghahn, Alex Jacobs en Aquil Copier; zondag 25 oktober Toon Berghahn en Simon Schrikker.