Luycks Gallery

toon berghahn

14 10 2018 tm 18 11 2018 shelter

Op 14 oktober opent beeldend kunstenaar Gijs van Noort om 16:00 uur Shelter, de nieuwe solotentoonstelling van Toon Berghahn.
Ofschoon de titel verwijst naar een toevluchtsoord dat bescherming biedt tegen dreigend onheil, zijn de ogenschijnlijk herkenbare en vertrouwde ruimtes die Berghahn verbeeldt ook vervreemdend en verontrustend. Menselijke aanwezigheid wordt slechts gesuggereerd door de sporen ervan: schilderijen, boeken, een stoel, een schildersezel, verfklodders op een muur. Het etherische licht dat binnenvalt versterkt een gevoel van desolaatheid en melancholie maar is tegelijkertijd troostrijk. In zijn recente landschappen zien we eenzelfde dubbelzinnigheid.

Door het inzetten van alle denkbare schilderkunstige middelen, variërend van perspectivische vertekeningen en trompe l’oeil tot verrassende combinaties van materialen en technieken, stelt Berghahn de relatie tussen de afgebeelde en de ‘ware’ wereld ter discussie.Zijn naar eigen zeggen ‘ongebruikelijke benadering van de schilderkunst en ongepolijste behandeling van de huid van het schilderij’ vallen samen met ‘een rauwe kijk op de werkelijkheid, één van kale gebouwen, hallucinerende neonkleuren, moderne ruïnes.’

Het werk van Berghahn bevindt zich in tal van bedrijfs- en particuliere collecties. Hij werd meermalen genomineerd voor o.m. de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en kreeg onlangs van het Mondriaan Fonds een beurs voor bewezen talent.

Uw aanwezigheid tijdens de opening wordt zeer op prijs gesteld. Shelter is t/m 18 november te zien.