Luycks Gallery

wiel wiersma

TEMPS INCLUS
3 sep t/m 17 okt 2021

Het inkaderen en vangen van licht, ruimte en verstrijkende tijd. Zo zou je in woorden kunnen vatten wat Wiel Wiersma in ‘Temps Inclus’ op linnen teweegbrengt met olieverf, paletmes, ‘todden’ of blote handen.
Zoals het proeven van een ‘madeleine’ de hoofdpersoon in Prousts ‘Op zoek naar de verloren tijd’ terugvoerde naar zijn vroege jeugd, zo prikkelen de schilderijen van Wiersma de verbeelding en de herinnering van de beschouwer. Ook in zijn recente werken zijn het doorleefde ruimtes, plekken vol referenties aan wat er ooit zou zijn voorgevallen, die de schilder met rake streken neerzet. De ziel van de ruimte wordt gevangen door invallend licht dat de voorwerpen omspeelt, een stoel, een bed, een opbollend gordijn. In zijn afwezigheid is de mens alom aanwezig.
Met zijn magische handelingen tast Wiersma de grenzen af van abstractie en figuratie, met soms pasteus, dan weer schraal opgebrachte verf waar het linnen doorheen schimmert. Keer op keer slaagt hij erin met zijn doeken, tegelijkertijd monumentaal en intiem, de beschouwer in vervoering te brengen. Zo neemt de schilder de kijker mee naar werelden waar de verbeelding aan de macht is en verf, lijnen, toetsen en textuur de regels bepalen.

De opening is verspreid over 3 dagen: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 september van 14:00-17:00 uur. Wiel is alle dagen aanwezig. Desgewenst kunt u uw komst aanmelden via info@luycksgallery.com. Wij zien er zeer naar uit u te mogen begroeten.